tiistai 28. tammikuuta 2014

Sushi

Mallisushit


Mun sushihulluus on jo sitä luokkaa, että kun kerrain tein luovuustestiä, jossa piti annetuista neljästä alkukuvista (jotain ympröitä ja viivoja) tehdä mahdollimman mielikuvituksellinen kuvasarja, niin tein sitten sushiaiheisen sarjakuvan (alla). Sain myös joululahjaksi sushitarvikkeita.

Söin sushia ensimmäisen kerran ehkä vuonna 2004, turkulaisessa kauppahallissa. Tarjoilijan murre oli jo tarpeeksi eksoottista, enkä ihan ruokaankaan ihastunut. Pienen totuttelun jälkeen sushista on kuitenkin tullut ihan lempiruokaa. Sen tekeminen on vähän työlästä, etenkin riisin keittely, mutta muuten mukavaa! Sushia on kiva tehdä porukalla. Kukin saa näin varioida täytteistä mieleisensä, sushista kun voi tehä miljoonia variaatioita eri täytteillä. Tässä esimerkit perusmakeista, uramakeista (merilevä sisällä, riisi ulkona), lohinigireistä sekä munakuppisusheista (kuvassa lohikuppi). Munakuppisusheihin sain inspiraation joululahjakirjasta Simppeliä sushia.

Sushia nautitaan dippaillen susheja wasabilla maustettuun soijakastikkeeseen, ja välillä suuta voi raikastaa maukkaalla inkiväärillä. Yleensä sushitalkoista jää aina pilkottuja vihanneksia, niitä voi myös nauttia samalla.

Luovuustestin tulos.
Tarvitset:
  • Sushiriisiä
  • Miriniä
  • Nori merilevää
  • Lohta (tuoretta)
  • Paprikaa, kurkkua, avokadoa, porkkanaa, (ruohosipulia)
  • Tuorejuustoa
  • Graavilohta, kylmäsavulohta
  • Soijakastiketta
  • Wasabia
  • Inkivääriä (säilöttyä) 
  • Majoneesia
  • Tai mitä sattuu mieleen juolahtamaan
  • Ehkä seesaminsiemeniä
Tarvikkeiksi:
  • Bambumattoja
  • Vesikuppi, johon voi kostuttaa käsiä
  • Syömäpuikot
  • (Elmukelmua)

Tee:

Esivalmistelut
1. Keittele riisi pakkauksen ohjeen mukaan, lisää mirini + suola + sokeri.
2. Pilko kasvikset suikaleiksi.
3. Leikkaa lohesta sopivia paloja nigireitä varten. Lohen päälle voi ripottaa vähän suolaa ja sokeria.

Nigirit:
1. Pyörittele riisistä soikeita palloja, laita päälle sipaus wasabia (ei pakko) ja lohiviipale. Jos kastelet vähän sormia, muotoilu on vähän helpompaa. Riisi voi olla aika oikukasta, mutta näissä on tärkeintä maku, ei ulkonäkö. Ps. Jos omistat kaasupolttimen, niin lohta voi vähän kypsentää sillä! Ja päälle sipaus majoneesia + ruohosipulia, niin on kuin sushiravintolassa konsanaan, yaki shakea, nam.

Makit:
1. Levitä noriarkille ohuesti riisiä, jätä toiseen reunaan hieman tyhjää.
2. Levitä toiseen yläpäähän, melkein keskelle, haluamasi täyteet, eli tuorejuusto/sipaus majoneesia, kasvikset ja kala.
3. Rullaile bambumaton avulla tiukaksi rullaksi.
4. Kostuta tyhjää päätä vedellä, näin se kiinnittyy rullaan.
5. Leikkaa rullat muutaman sentin paksuisiksi paloiksi.

Uramakit, eli riisi ulkopuolella (esimerkiksi California rollit on tämmöisiä)

1. Leikkaa noriarkki puoliksi.
2. Aseta bambumatolle elmukelmua ja sen päälle puolikas noriarkki. Peitä noriarkki riisillä, ja sitten käännä riisipuoli alas. Laita nyt "tyhjälle" noriarkille haluamasi täytteet keskelle.
3. Lähde rullailemaan. Riisi tulee nyt siis noriarkin ympärille.
4. Poista elmukelmu ja ripottele riisin päälle hieman seesaminsiemeniä. Leikkaa paloiksi.

Munakuppisushit
1. Vuoraa pieni munakuppi kelmulla.
2. Ota esimerksi graavilohta tai kylmäsavustettua lohta isohko pala, ja laita kelmun päälle. Nyt munakupissa on mukava lohikolo riisille. Laita siis riisiä koloon.
3. Taita reunoja vähän kupin alle, tai leikkaa reunat siististi pois.
4. Nosta valmis paketti munakupista, ja laita tarjolle. Toista.

Laita kaikki valmiit sushit kauniisti esille, hieman wasabia soijakastikekulhoilin ja inkivääriä tarjolle. NAUTI!

Sampon kommentit: Hyvää on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti