sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Crème brûlée


Ostin pyssyn. Nimittäin kaasupoltinpyssyn, jolla voi esimerkiksi tehdä Crème brûléehen hienon sokerikuorrutepinnan. Söin elämäni ensimmäisen Crème brûléen Ranskassa kun olin 16-vuotias. Odotukset olivat kovat, mutta voi, jouduin pettymään, sillä saamani Crème brûlée maistui ihan jääkaapilta. Tähän jälkiruokaan maut tarttuu tosi helposti, eli jääkaappiin jäähtymään vain tiiviissä rasiassa tai tiiviisti peitettynä. Onneksi jääkaappi-brûléen jälkeen kokemukset tästä herkusta ovat olleet positiivisia. Oon luullut, että crème brûléen tekeminen olisi jotenkin vaikeaa, mutta eipä olekaan. Varsinkin jos on kaasupoltin, niin tästä herkusta tulee kuin ravintolassa konsanaan. Jos kaasupoltinta ei omista, niin sokerikuorrutteen voi tehdä myös uunissa.

Tällä reseptillä tulee neljä pientä annosta, isommissa vuoissa ehkä kaksi.

Tarvitset:
  • Kuohukermaa noin 2 dl
  • Maitoa noin 0.5 dl
  • 2 keltuaista
  • Sokeria 0.5 dl + sokeria päälle
  • Vanilijasokeria 3 tl (tai puolikas vanilijatanko halkaistuna)

Tee:
1. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen, laita annoskupot valmiiksi syvälle pellille.
2. Erottele keltuaiset valkuaisista, keltuaiset voi laittaa valmiiksi isoon kulhoon. Riko keltuaiset ja sekoita joukkoon myös sokeria (noin 0.5 dl)
3. Laita kerma, maito ja vanilijasokeri (tai siemenistä kaavittu vanilijatanko) kattilaan, kuumenna hitaasti niin, että maito ihan melkein kieuhuu. Jos käytit vanilijatankoa, ota se pois.
4. Lisää kuuma kermamaito keltuaissokerikulhoon kevyesti sekoittaen.
5. Kaada seos siivilän läpi annoskuppeihin.
6. Laita pelti uunin alatasolle, ja kaada vielä pellille kuumaa vettä, niin että sitä on annoskuppejen puoliväliin saakka.
7. Paistele uunissa noin 25 minuuttia. Ota uunista, keksi paras keino ottaa annoskupit kuuman veden keskeltä, anna jäähtyä hetken huoneenlämmössä ja laita sitten jääkaappiin viilenemään muutamaksi tunniksi.
8. Kun syömisaika koittaa, ripottele jokaisen annoksen päälle ohuehko kerros sokeria. Sitten kaasuttele kaasupolttimella niin, että sokeri alkaa vähän kuplia. Anna jäähtyä hetki, sillä sokeri kovettuu. Jos kaasupoltinta ei ole, niin uunin ylätaso/grillivastukset täysille, sokeria annosten pintaan ja pelti hetkeksi uunin ylätasolle (uuniluukku auki).
9. Nauti rapsakasta ja pehmeästä herkusta.

Sampon kommentit: Oikein rapsakkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti