sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Mummon kalakeitto


Minun mummo (ja minun äiti) tekee maailman parasta ruokaa. Luulen että kaikilla just se oma mummo tai oma äiti kokkaa parhaiten, mutta vannon, että mun mummon kalakeittoresepti on erinomainen. Mummolta oon myös oppinut paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta, etenkin sen, että oma tuntuma on mittailemista tärkeämpää ja sen, että voissa, kermassa tai sokerissa ei tarvitse säästellä.

Tämä kalakeitto on sellaista, jota aina ulkomailla teen esitellessäni suomalaista ruokaa. Perunoita voi varata syöjiä kohtaan puolitoista tai kaksi, kalaa noin 60 grammaa per naama.

Tarvitset:
  • Kalaa, mieluiten tuoretta, lohta tai vaaleaa kalaa
  • Keittoperunoita tai uusia perunoita (jos on kesä)
  • Porkkana
  • Sipulia
  • Ruohosipulia
  • Kermaa
  • Voita
  • Ripaus suolaa
Tee:

1. Kuori perunat ja porkkana ja lohko sopiviksi paloiksi. Laita kiehuvaan veteen kypsymään, porkkana vähän perunoiden jälkeen. Silppua sipuli valmiiksi.
2. Käsittele kala niin, että saat mukavankokoisia lohkoja. Ruodot kannattaa ottaa pois, (suomustetut) nahkat kaloihin voi jättää, sillä ne saa helposti pois ja tuo makua. Jos käytät kokonaista kalaa, niin esimerkiksi kalan pään voi laittaa liemeen mukaan tuomaan makua. Syömisvaiheessa pään voi ottaa pois.
3. Kun perunat ja porkkana on aikalailla kypsiä, lisää sipulit. Hetken kuluttua lisää myös kalapalat.
4. Kun kalat valmistuu, lisää kunnon loraus kermaa, ja kimpale voita sekä sopivasti suolaa. Sekoittele. Tarkista maku, kermaa ja suolaa pitää olla sopivasti. Eli lisää tarvittaessa. Huom. liemi on tämän keiton juju, että sitä saa olla paljon.
5. Tarjoiluvaiheessa ripottele päälle ruohosipulia.
6. Nauti!

Sampon kommentit: On hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti