maanantai 7. huhtikuuta 2014

Ihanat sämpylät


Tiiättekö kun sämpylät helposti maistuu "liian terveellisiltä". Käytetään rouheisia sämpyläjauhoja ja kaurahiutaleita. Mää kokeilin tehä sämpylöitä aivan vaan erikoisvehnäjauhoista, ja tuli kyllä nannoja.
Laitoin osaan erään vähän paahdettuja auringonkukan- ja seesaminsiemeniä sekä viikunapaloja, ja tuli aika luksusleipää. Keksin myös mahdollisimman vaivattomimman tavan tehdä taikinasta "sämpylöitä", nimittäin otin vaan lastalla taikinasta nokareita ja iskin pellille. Ei tullut ihan pyöreitä, mutta kauniin sileitä ja maukkaita.

Tarvitset:
  • Vehnäjauhoja noin 12 dl
  • Kuivahiivaa 1 pussi
  • Öljyä noin 3/4 dl
  • Suolaa 1.5 tl
  • Vettä 5 dl
  • Siirappia/hunajaa noin 2 rkl
  • (Seesaminsiemeniä, aurigonkukansiemeniä, viikunoita)
Tee:
1. Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja, ja sitten se veteen.
2. Lisää siirappi ja suolaa.
3. Lähde lisäämään jauhoja pikkuhiljaa sekoitellen ja öljyä lopuksi.  Kun taikina tuntuu sopivalta (vähän pyöreäksi muotoutuvalta, ei liian löysää eikä liian kovaa) niin jätä taikina liinan alle kohoamaan noin 30 minuutiksi.
4. (Jos haluut luksusleipää, paahda vähän siemeniä ja pilko viikunoita pieniksi paloiksi.)
5. Kun taikina on kohonnut, lähde käsin vaivailemaan sitä, tuntuuko että jauhoja pitäisi lisätä? Lisää siis jauhoja (ja halutessa siemenet ja viikunat).
6. Kun taikina tuntuu sopivalta (ei tartu liikaa, mutta on vielä mukavan pehmeää), ota vaikka nuolijalla annoksia ja laita pellille sopivia nökäreitä.
7. Anna kohota hetki liinan alla.
8. Paista uunissa keskitasolla 225 asteessa noin 10 min, tai niin, että pinta on mukavasti ruskistunut.
9. Nauti mahdollisimman pian, ja mieluiten voin kanssa.

Sampon kommentit: Oikein maukkaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti