sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Piparkakkutalo

Meidän piparkakkutalo oli tänä vuonna mallia "torni parvekkeella".

Piparkakkutalon rakentaminen on hauskaa. Tänä vuonna tehtiin hieno keksintö piparkakkutaloon liittyen, nimittäin tajuttiin syödä talo jo tuoreena. Yleensä talo ehtii pölyyntyä ja kovettua joulukuun ajan, ja joulun jälkeen se ei enää oikein maistu. Piparkakkutalo on toki myös oiva koriste, mutta jos tahtoo vaan rakentaa ja syödä, suosittelen syömistä pian.

Vinkkejä rakentamiseen:

1. Rakentamisen ja koristelun voi jakaa kahdelle eri päivälle, tai kahteen erään. Joskus rakentamisen jälkeen on jo vähän poikki, eikä koristeluun jaksa paneutua samanlaisella omistautumisella.
2. Talon osasia paistaessa kannattaa jättää vähän varataikinaa varalle, jos joku osista meneekin rikki.
3. Maku-ulkonäkösuhteessa ranskanpastilli on ihan ykkössijalla koristelukarkkina.
4. Liimaussokeri kannattaa sulattaa isossa pannussa, ja talon rakentaminen kannattaa suorittaa mahdollisimman lähellä sokeria.

Tarvitset:
  • Piparkakkutaikinaa
  • Sokeria
  • Tomusokeria
  • (Sitruunamehua)
  • Koristelukarkkeja
Tee:

1. Kaulitse taikina ohueksi levyksi (kannattaa kaulita leivinpaperin päällä, niin osia ei joudu kauheesti siirtelemään).
2. Suunnittele talon muoto, ja leikkaa veitsellä taikinasta tarvittavat osaset. Rekvisiitaksi voi tehdä myös puita tai pupuja. Tee osiin ikkunat ja ovet. Tee myös pohja.
3. Paista uunissa ohjeen mukaan.
4. Anna jäähtyä hetken.
5. Laita sokeri pannulle kuumenemaan. Sokeri on valmista, kun se on tummanruskeaa ja liisterimäistä.
6. Liimaa osaset pohjaan ja toisiinsa sokeriliiman avulla.
7. Pidä tauko.
8. Sekoita tomusokeriin pieni tippa vettä (ja sitruunamehua), niin että seoksesta tulee "liimamaista". Liimaa karkit taloon tällä sokeriliimalla.
9. Tomuttele sokeria talon päälle lumeksi.
10. Syö pian!

Sampon kommentit: Näitä voisi tehdä useammankin joulun aikoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti