sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Vietnamilaiset kesärullat


Vietnamilaisista kesärullista innostuin kuin luin niistä keväällä Hesarin kauhasta ja rakkaudesta ja näin Sveitsin lähicoopissamme riisipaperiarkkeja tarjouksessa. Sveitsissä pyörittelin rullia milloin milläkin reseptillä ja välillä paistoikin niitä pannulla kevätkääryleiksi. Tänään kuitenkin keksin parhaan ja helpon reseptin. Kesärullien reseptejä selaillessa oon usein ahdistunut siitä, että raaka-aineita rulliin ja kastikkeisiin pitäisi olla niin paljon, eikä kaikkea löydä ehkä kaupasta. Tämän reseptin erikoisimmat raaka-aineet on korianteri (sitä ei kannata jättää pois!) ja seesaminsiemenöljy (tuo ihanaa pähkinäistä makua kastikkeeseeen). Eli aika perusjutuilla ja helpolla selviää. Jos ei jaksa hifistellä  kastikkeiden kanssa, Spice upin Satay dippikastike toimii hyvin. Ohje vaatii kuitenkin vähän näpertelyä, mutta mikäs sen parempaa kuin ruoan tekeminen hartaudella. Sitäpaitsi alun kangertelun jälkeen tän oppii nopeasti.

Nämä kesärullat on perinteisiä kevätkääryleitä raikkaampia ja terveellisempiä. Jos mieli haluaa kuitenkin rasvaista herkkua, rullat voi myös paistaa pannulla öljyssä. Tällöin ei kuitenkaan kannata laittaa täytteeksi salaattia tai kurkkua, ne ei ole parhaimmillaan paistettuna. Tätä voi tehdä kasvisversiona, tai millä täytteellä vaan huvittaa.

Tarvitset:
  • Riisipaperiarkkeja
  • Lasinuudeleita eli vermiseliä
  • Korianteria
  • Porkkanaa
  • Kurkkua
  • Paprikaa
  • Salaattia
  • Lohta, katkarapuja, kanaa/kalkkunaa tai vaikka quornnuggetteja
  • Fetaa
  • Sipulia
  • (Maustesekoituksia kuten punainen currytahna, sitruunaruohotahna)
  • Seesaminsiemenöljyä
  • Soijakastiketta
  • Sitruunamehua
  • Wasabia
  • Ripaus sokeria
  • (Satay dippikastike)
Tee

1. Valmista nuudelit paketin ohjeen mukaan. Eli kiehauta vähän vettä, kaada vesi nuudelien päälle ja anna olla 3 minuuttia. Valuta ja sekoita joukkoon pikkuinen loraus seesamiöljyä, sekoita ja anna olla.
2. Pilko paprika, kurkku, porkkana ja sipuli pieniksi viipaleiksi tai silpuksi. Silppua myös vähän korianteria, fetaa ja lohta. (Jos haluat saada proteiinin quornnuggeteista/kanasta/kalkkunasta, paista ne pannulla, mausta maustetahnoilla ja pieni sopiviksi paloiksi,).
3. Ota esille kaksi isoa lautasta ja yksi tarjoiluastia. Yhdelle lautaselle/isoon kuppiin laitetaan kuumaa/lämmintä vettä, yhdellä kootaan rullat ja tarjoiluastialle laitetaan valmiit tekeleet.
4. Laita siis yhdelle lautaselle/kuppiin kuumaa vettä, ja liota yhtä riisipaperiarkkia hetki siinä. Kun arkki on pehmennyt sopivasti, nosta se seuraavalle lautaselle.
5. Täyttäminen kannattaisi aloittaa "kauniista asioista", eli esimerkiksi kurkkuja ja porkkanoita voi yrittää asetella pohjalle kauniisti. Pääasia on kuitenkin että täytät keskeltä sopivankokoisen alueen täytteillä. Nuudelit kannattaa ehkä laittaa viimeisenä.
6. Kun täytteitä on sopivasti, taittele reunat kiinni omalla tyylillä. Kuvalliset ohjeet alla.
7. Nosta valmis rulla tarjoiluastialle ja käy seuraavan kimppuun.  Rullien väliiin kannattaa jättää väliä, muuten ne takertuvat toisiinsa.
8. Jee, rullat on nyt valmiita. Niiden asettuessa hetken voi tehdä maailman helpoimman ja aivan maukkaan kastikkeen. Kastikkeen saat sekoittamalla soijakastiketta, sitruunakastiketta, pienen tujauksen seesaminsiemenöljyä, wasabia ja ripauksen sokeria. Ta daa, kastike on valmis. Maistele ja mausta vielä tarvittaessa oman maun mukaan.
9. Kaikki on nyt tehty, joten kesärullia dippailemaan vaan.

Sampon kommentit: Hyvä kastike on tärkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti