keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Mustikkapiirakka


Aika pian mustikat jo kypsyvät, ja sitten minä kyykin taas metsässä. Tykkään leipoa sillä tavalla, että aina vähän sovellan, ja kokeilen mitä kaikkee taikinaan voi laittaakaan. Tein murupohjallista mustikkapiirakkaa pakastimen viimeisimmistä mustikoista, ja kaapin antimista ja herkullista tuli. Koska kotona ei ollut rahkaa/kermaviiliä, tein "naturellin" mustikkapiirakan, mutta kun maisteluvaiheessa huomasin, että piirakka kaipaa vähän raikkautta, sekoittelin jugurtista, tilkkasesta kermaa ja sokeria hyvän kastikkeen. Vanilijakastike tai -jätski tai sopii varmasti myös oivasti.
Käytin tässä reseptissä ensimmäistä kertaa irtopohjavuokaa, ja piirakasta tuli eri juhlava, kun reunat olivat kauniit ja leikkaaminen oli helppoa.

Tarvitset:
  • Vehnäjauhoja ehkä reilu 1 dl
  • (Pika)kaurahiutaleita 1 dl
  • Maissihiutaleita vajaa 1 dl
  • Ruisjauhoja himppasen
  • Mantelijauhoja himppasen
  • Leivinjauhetta 1 tl
  • Kaardemummaa 1 tl
  • TAI vaan ihan Vehnäjauhoja 3 dl
  • Voita 125 g
  • Sokeria  1 dl
  • Kananmuna 1 
  • Mustikoita noin 2 dl
Muruseokseen lisäksi:
  • Maissihiutaleita
  • (Pika)kaurahiutaleita
Kastikkeeksi
  • Maustamatonta jugurttia himppasen
  • Kermaa tilkkanen
  • Sokeria ripaus tai muutama
Tee:
1. Pilko voi kulhoon pehmittymään hiukan.
2. Sekoita kuivat aineet.
3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää muna, ja lopuksi jauhosekoitus.
4. Voitele ja korppujauhota (irtopohja)vuoka.
5. Levitä taikina vuokaan, voit käyttää jauhoja vähän tasoitteluapuna, sillä taikina on melko tarttuvaa. Jätä pieni määrä taikinaa muruseosta varten.
6. Esipaista uunissa noin 5-10 minuuttia, niin että pohja saa vähän väriä. Lämpo 175 astetta.
7. Esipaiston aikana, lisää jäljelle jääneeseen taikinaan kaura- ja maissihiutaleita, niin että taikinasta tulee vähän kiinteämpää.
8. Lisää mustikat ja muruseos muruina. Paista alatasolla noin 15 minuuttia, tai kunnes pinta näyttää mukavan rapealle.
9. Sekoittele jugurttia, kermaa ja sokeria, jos kermaa jaksaa vähän vispata, tulee varmaan parempaa.
10. Anna jäähtyä hetki. Ja sitten nautiskele.

Sampon kommentit: Herkullinen pohja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti