Raclette on sveitsissä ihan perusruokaa. Varsinkin talvella pienessäkin kaupassa oli paaaljon erilaisia raclettejuustovaihtoehtoja laidasta laitaan. Kesälläkin valikoimaa oli, mutta ei niin kattavasti. Raclette sopii talvisiin ja syksyisiin iltoihin hyvin. Se on mahtava ja lämmittävä seurusteluruoka. Racleten tekeminen on helpointa sähköllä tai kynttilöillä toimivalla raclettepannulla, mutta tavallinen paistinpannukin käy.
Perinteisesti racleten kanssa syödään perunaa, hillosipulia, pikkukurkkuja ja ehkä kuivattua lihaa ja sipulia, mutta me laitettiin pyötään kaikkea keitetyistä porkkanoista parsaan ja persikoihin. Perunat ja sipuli oli ehkä kuitenkin perinteisin ja paras vaihtoehto.
Racleten huonoin puoli on se, että se haisee. Ja aika kaameelle. Ikkunat auki ja liesituuletin täysille.
Tarvitset:
Oman mielen mukaan jotain näistä, (juusto on must).
- Raclettejuustoa
- Perunoita
- Sipulia
- Porkkanoita
- Parsakaalia
- Hillosipuleita
- Pikkukurkkuja
- Sieniä
- Persikoita
- Mustapippuria (kokonaisia)
- Raclettemaustetta (jos on)
Tee. Kyllä, lämmitä lämpimän päälle. Tai valkkaria. Se toimii musta paremmin.
Tee:
1. Keitä perunat. Ja muut vihannekset, jos sellaisia on.
2. Kuullota sipulit. Sekä parsakaali, jos parsakaalia syöt.
3. Pilko ja asettele höysteet kuppeihin pöytään.
5. Laita juustojen päälle vähän kokonaisia mustapippureita. Ei pakko.
4. Jos on raclettepannu, laita se päälle ja juustot kehiin, jos raclettepannua ei oo, niin paistinpannulla aika miedolla lämmöllä voi lämmittää. Raclettejuusto on "valmista" kun se on selkeästi vähän sulanut, ja ehkä vähän kuplii.
5. Annostele höysteitä lautaselle ja kaada sulanutta juustoa päälle.
6. Nauti!
Sampon kommentit: Syötiin tätä ehkä noin kuusi-seitsemän kertaa yhden kuukauden aikana, että maistui.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti