lauantai 22. helmikuuta 2014

Runebergin tortut


Tänä vuonna havahduin Runebergin torttuihin vasta, kun niitä ei enää kaupasta oikein saanut. No, tein kuten reseptin keksijä Fredrika Runeberg, ja valmistin torttuja kaapista löytyvillä aineilla. Kaapinperältä löytyi sovellukseksi maissilastuja ja kostukkeeksi jaffaa. Tuli aivan hauskan makuisia!

Tarvitset:
  • Voita 125 g
  • (Muscavado/fariini)sokeria noin 1.5 dl
  • Korppujauhoja 1.5 dl
  • Mantelijauhoja noin 1 dl
  • Mantelirouhetta 0.5 dl
  • Maissilastuja
  • Kaardemummaa 2 tl
  • Leivinjauhetta 1 tl
  • Kananmuna 1
  • Kuohukermaa vajaa 1 dl
Kostutus ja koristelu:
  • Jaffaa
  • Tomusokeria
  • Vadelma- tai mansikkahilloa pikkuisen

Tee:
1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Sekoita kuivat aineet.
3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää vatkaten muna ja sitten kuivat aineet ja kerma vuorotellen.
4. Laita taikina muffinssivuokiin pellille.
5. Paista parisenkymmentä minuuttia. Valmista sokerikuorrute, eli sekoita tomusokeriin tippa vettä, niin että saat sopivaa kuorrutetta.
6. Kun muffinssit ovat jäähtyneet, ja ne on irrotettu vuoista, dippaa ne nopeasti jaffalla täytettyyn kulhoon.
7. Koristele ja nauti!

Sampon kommentit: Hyviä on.

sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Graavilohi


Minun ukki on kalamies ja entinen kondiittori (jotain sukuvikaa tämä leipominen?). Opin ukilta kuinka graavilohta tehdään, ja sehän on ihan helppoa! Omatekoinen graavilohi on herkkua ja kilohinnalta kaupan graavilohta aika paljon edullisempaa. Ja mikä parasta, sitä voi tehdä itselle sopivan määrän ja pakastimessa säilyy aivan hyvin!  Tätä voi käyttää sushiin tai syödä vaan ruisleivän päällä. Nam.

Tarvitset:
  • Tuoretta lohta
  • Merisuolaa (karkeaa, puolikarkeaa tai ihan vaan tavallista)
  • Sokeria
  • (Tilliä)
  • Leivin-/voipaperia
Tee:
1. Fileoi tuore lohi niin, että saat siitä ohuehkoja paloja/viipaleita. Ruodot kannattaa poistaa.
2. Vuoraa pieni rasia leivinpaperilla, tai sitten iso ja matala. Asettele ensimmäinen lohiviipale siihen. Ripottele päälle aika runsaasti suolaa. Suolan päälle vielä himppasen sokeria (ja tilliä, jos tykkäät). Suolan määrän oppii tekemällä, mutta mielummin vähän enemmän kuin vähemmän. Suurinpiirtein niin että kala peittyy suolaan.
3. Laita viipaleen päälle uusi leivinpaperi, uusi kala päälle ja suolat ja sokerit. Toista niin kauan että kalat on käsitelty.
4. Laita jääkaappiin ja anna tekeytyä yksi yö.
5. Sitten naatiskele!

Sampon kommentit: Ihan hyvää.

Mummon kalakeitto


Minun mummo (ja minun äiti) tekee maailman parasta ruokaa. Luulen että kaikilla just se oma mummo tai oma äiti kokkaa parhaiten, mutta vannon, että mun mummon kalakeittoresepti on erinomainen. Mummolta oon myös oppinut paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta, etenkin sen, että oma tuntuma on mittailemista tärkeämpää ja sen, että voissa, kermassa tai sokerissa ei tarvitse säästellä.

Tämä kalakeitto on sellaista, jota aina ulkomailla teen esitellessäni suomalaista ruokaa. Perunoita voi varata syöjiä kohtaan puolitoista tai kaksi, kalaa noin 60 grammaa per naama.

Tarvitset:
  • Kalaa, mieluiten tuoretta, lohta tai vaaleaa kalaa
  • Keittoperunoita tai uusia perunoita (jos on kesä)
  • Porkkana
  • Sipulia
  • Ruohosipulia
  • Kermaa
  • Voita
  • Ripaus suolaa
Tee:

1. Kuori perunat ja porkkana ja lohko sopiviksi paloiksi. Laita kiehuvaan veteen kypsymään, porkkana vähän perunoiden jälkeen. Silppua sipuli valmiiksi.
2. Käsittele kala niin, että saat mukavankokoisia lohkoja. Ruodot kannattaa ottaa pois, (suomustetut) nahkat kaloihin voi jättää, sillä ne saa helposti pois ja tuo makua. Jos käytät kokonaista kalaa, niin esimerkiksi kalan pään voi laittaa liemeen mukaan tuomaan makua. Syömisvaiheessa pään voi ottaa pois.
3. Kun perunat ja porkkana on aikalailla kypsiä, lisää sipulit. Hetken kuluttua lisää myös kalapalat.
4. Kun kalat valmistuu, lisää kunnon loraus kermaa, ja kimpale voita sekä sopivasti suolaa. Sekoittele. Tarkista maku, kermaa ja suolaa pitää olla sopivasti. Eli lisää tarvittaessa. Huom. liemi on tämän keiton juju, että sitä saa olla paljon.
5. Tarjoiluvaiheessa ripottele päälle ruohosipulia.
6. Nauti!

Sampon kommentit: On hyvää.

Perunarieskat


Teen perunarieskoja aina, kun perunamuussia jää yli. Tuoreet perunarieskat voin kanssa on jotain aivan täydellistä. Perunarieskoista ei tuu koskaan aivan samanlaisia, mutta paljolla perunamuusilla tulee maukkaimmat ja pehmeimmät rieskat.

Tarvitset:
  • Perunamuussia, ei haittaa jos osa on porkkanaa. 
  • Vehnä- tai ohrajauhoja, korppujauhotkin käy!
  • Öljyä vähän
  • Kananmuna tai kaksi
  • Suolaa ripaus
Tee:
1. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
2. Sekoita kulhossa kaikki aineet. Perunamuussia kannattaa olla noin kaksinkertainen määrä jauhoihin verrattuna. Kananmunia vähänkään isompaan taikinaan kaksi.
3. Muotoile taikinasta käsin tai lusikoilla leivinpaperille "kiekkoja". Pistele haarukalla.
4. Paista uunissa keskitasolla (10-15 min) kunnes rieskat näyttävät vähän ruskistuneilta.
5. Nauti heti lämpiminä voin kanssa.

Sampon kommentit: Hyviä lämpiminä.

tiistai 28. tammikuuta 2014

Sushi

Mallisushit


Mun sushihulluus on jo sitä luokkaa, että kun kerrain tein luovuustestiä, jossa piti annetuista neljästä alkukuvista (jotain ympröitä ja viivoja) tehdä mahdollimman mielikuvituksellinen kuvasarja, niin tein sitten sushiaiheisen sarjakuvan (alla). Sain myös joululahjaksi sushitarvikkeita.

Söin sushia ensimmäisen kerran ehkä vuonna 2004, turkulaisessa kauppahallissa. Tarjoilijan murre oli jo tarpeeksi eksoottista, enkä ihan ruokaankaan ihastunut. Pienen totuttelun jälkeen sushista on kuitenkin tullut ihan lempiruokaa. Sen tekeminen on vähän työlästä, etenkin riisin keittely, mutta muuten mukavaa! Sushia on kiva tehdä porukalla. Kukin saa näin varioida täytteistä mieleisensä, sushista kun voi tehä miljoonia variaatioita eri täytteillä. Tässä esimerkit perusmakeista, uramakeista (merilevä sisällä, riisi ulkona), lohinigireistä sekä munakuppisusheista (kuvassa lohikuppi). Munakuppisusheihin sain inspiraation joululahjakirjasta Simppeliä sushia.

Sushia nautitaan dippaillen susheja wasabilla maustettuun soijakastikkeeseen, ja välillä suuta voi raikastaa maukkaalla inkiväärillä. Yleensä sushitalkoista jää aina pilkottuja vihanneksia, niitä voi myös nauttia samalla.

Luovuustestin tulos.
Tarvitset:
  • Sushiriisiä
  • Miriniä
  • Nori merilevää
  • Lohta (tuoretta)
  • Paprikaa, kurkkua, avokadoa, porkkanaa, (ruohosipulia)
  • Tuorejuustoa
  • Graavilohta, kylmäsavulohta
  • Soijakastiketta
  • Wasabia
  • Inkivääriä (säilöttyä) 
  • Majoneesia
  • Tai mitä sattuu mieleen juolahtamaan
  • Ehkä seesaminsiemeniä
Tarvikkeiksi:
  • Bambumattoja
  • Vesikuppi, johon voi kostuttaa käsiä
  • Syömäpuikot
  • (Elmukelmua)

Tee:

Esivalmistelut
1. Keittele riisi pakkauksen ohjeen mukaan, lisää mirini + suola + sokeri.
2. Pilko kasvikset suikaleiksi.
3. Leikkaa lohesta sopivia paloja nigireitä varten. Lohen päälle voi ripottaa vähän suolaa ja sokeria.

Nigirit:
1. Pyörittele riisistä soikeita palloja, laita päälle sipaus wasabia (ei pakko) ja lohiviipale. Jos kastelet vähän sormia, muotoilu on vähän helpompaa. Riisi voi olla aika oikukasta, mutta näissä on tärkeintä maku, ei ulkonäkö. Ps. Jos omistat kaasupolttimen, niin lohta voi vähän kypsentää sillä! Ja päälle sipaus majoneesia + ruohosipulia, niin on kuin sushiravintolassa konsanaan, yaki shakea, nam.

Makit:
1. Levitä noriarkille ohuesti riisiä, jätä toiseen reunaan hieman tyhjää.
2. Levitä toiseen yläpäähän, melkein keskelle, haluamasi täyteet, eli tuorejuusto/sipaus majoneesia, kasvikset ja kala.
3. Rullaile bambumaton avulla tiukaksi rullaksi.
4. Kostuta tyhjää päätä vedellä, näin se kiinnittyy rullaan.
5. Leikkaa rullat muutaman sentin paksuisiksi paloiksi.

Uramakit, eli riisi ulkopuolella (esimerkiksi California rollit on tämmöisiä)

1. Leikkaa noriarkki puoliksi.
2. Aseta bambumatolle elmukelmua ja sen päälle puolikas noriarkki. Peitä noriarkki riisillä, ja sitten käännä riisipuoli alas. Laita nyt "tyhjälle" noriarkille haluamasi täytteet keskelle.
3. Lähde rullailemaan. Riisi tulee nyt siis noriarkin ympärille.
4. Poista elmukelmu ja ripottele riisin päälle hieman seesaminsiemeniä. Leikkaa paloiksi.

Munakuppisushit
1. Vuoraa pieni munakuppi kelmulla.
2. Ota esimerksi graavilohta tai kylmäsavustettua lohta isohko pala, ja laita kelmun päälle. Nyt munakupissa on mukava lohikolo riisille. Laita siis riisiä koloon.
3. Taita reunoja vähän kupin alle, tai leikkaa reunat siististi pois.
4. Nosta valmis paketti munakupista, ja laita tarjolle. Toista.

Laita kaikki valmiit sushit kauniisti esille, hieman wasabia soijakastikekulhoilin ja inkivääriä tarjolle. NAUTI!

Sampon kommentit: Hyvää on.

sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Ricottapasta

Ricottapasta voi näyttää vaikkapa tältä.

Oon innostunut pastasta, ja haluan kokeilla kaikkea pastaan. Ricotta, eli heramainen mieto juusto, ei oo yleisin pasta-aines (ainakaan googlen hakutuloksien mukaan), mutta päätin kokeilla tomaattissävytteistä ricottapastakastiketta, ja herkullista tuli. Oikeestaan luulen että ricotta sopisi aika monenlaiseen kastikkeeseen, sillä se tuo mukavaa pehmeyttä ja rakennetta, tämä kastike on vaan yksi viritelmä. Paksu pappardelle pasta oli ricotalle omiaan, kastike tarttui siihen hyvin, mutta muutkin pastat kelvannevat.

Tarvitset:
  • Paksua pappardelle -pastaa
  • Ricottajuustoa
  • Sipulia
  • Valkosipulia
  • Paprikaa vähän
  • Tomaattia vähän
  • Tomaattipyreetä (ja tomaattimurskaa)
  • Aurinkokuivattuja tomaatteja vähän
  • Basilikaa ja/tai persiljaa, tuoretta tai kuivattua
  • Suolaa
  • (kuivattua) Chiliä
  • Parmesaania yms. päälle

Tee:
1. Laita pastavesi lämpenemään ja veden kiehuessa pasta keittymään.
2. Silppua sipulit, paprika, tomaatti ja kuullottele vähän pannulla öljyssä.
3. Lisää pannulle kuullotuviin vihannesten mukaan vähän tomaattipyrettä, ehkä aurinkuivattuja tomaatteja ja ehkä tomaattimurskaa, vähän jääkaapin sisällön mukaan. Lisää ricottajuustoa reilusti mukaan ja sekoittele mukavaksi kastikkeeksi.
4. Mausta yrteillä, suolalla ja chilillä.
5. Lisää keitetty pasta kastikkeen joukkoon, tarkista vielä tarvitsisiko jotain mausteita, tai vaikkapa lorauksen (chili)oliiviöljyä.
6. Nauti, luksusta on vielä päälleripoteltu parmesaani.

Sampon kommentit: Hyvää.

Crème brûlée


Ostin pyssyn. Nimittäin kaasupoltinpyssyn, jolla voi esimerkiksi tehdä Crème brûléehen hienon sokerikuorrutepinnan. Söin elämäni ensimmäisen Crème brûléen Ranskassa kun olin 16-vuotias. Odotukset olivat kovat, mutta voi, jouduin pettymään, sillä saamani Crème brûlée maistui ihan jääkaapilta. Tähän jälkiruokaan maut tarttuu tosi helposti, eli jääkaappiin jäähtymään vain tiiviissä rasiassa tai tiiviisti peitettynä. Onneksi jääkaappi-brûléen jälkeen kokemukset tästä herkusta ovat olleet positiivisia. Oon luullut, että crème brûléen tekeminen olisi jotenkin vaikeaa, mutta eipä olekaan. Varsinkin jos on kaasupoltin, niin tästä herkusta tulee kuin ravintolassa konsanaan. Jos kaasupoltinta ei omista, niin sokerikuorrutteen voi tehdä myös uunissa.

Tällä reseptillä tulee neljä pientä annosta, isommissa vuoissa ehkä kaksi.

Tarvitset:
  • Kuohukermaa noin 2 dl
  • Maitoa noin 0.5 dl
  • 2 keltuaista
  • Sokeria 0.5 dl + sokeria päälle
  • Vanilijasokeria 3 tl (tai puolikas vanilijatanko halkaistuna)

Tee:
1. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen, laita annoskupot valmiiksi syvälle pellille.
2. Erottele keltuaiset valkuaisista, keltuaiset voi laittaa valmiiksi isoon kulhoon. Riko keltuaiset ja sekoita joukkoon myös sokeria (noin 0.5 dl)
3. Laita kerma, maito ja vanilijasokeri (tai siemenistä kaavittu vanilijatanko) kattilaan, kuumenna hitaasti niin, että maito ihan melkein kieuhuu. Jos käytit vanilijatankoa, ota se pois.
4. Lisää kuuma kermamaito keltuaissokerikulhoon kevyesti sekoittaen.
5. Kaada seos siivilän läpi annoskuppeihin.
6. Laita pelti uunin alatasolle, ja kaada vielä pellille kuumaa vettä, niin että sitä on annoskuppejen puoliväliin saakka.
7. Paistele uunissa noin 25 minuuttia. Ota uunista, keksi paras keino ottaa annoskupit kuuman veden keskeltä, anna jäähtyä hetken huoneenlämmössä ja laita sitten jääkaappiin viilenemään muutamaksi tunniksi.
8. Kun syömisaika koittaa, ripottele jokaisen annoksen päälle ohuehko kerros sokeria. Sitten kaasuttele kaasupolttimella niin, että sokeri alkaa vähän kuplia. Anna jäähtyä hetki, sillä sokeri kovettuu. Jos kaasupoltinta ei ole, niin uunin ylätaso/grillivastukset täysille, sokeria annosten pintaan ja pelti hetkeksi uunin ylätasolle (uuniluukku auki).
9. Nauti rapsakasta ja pehmeästä herkusta.

Sampon kommentit: Oikein rapsakkaa.

torstai 2. tammikuuta 2014

Helpot konvehdit



Suklaata on kiva syödä. Varsinkin sellaista suklaata, mitä on "tehnyt itse". Tämän joulun älynväläys oli tehdä omia konvehteja. Omilla täytteillä. Superhelppoa. Huikein innovaationi oli laittaa maustettuja rahkoja suklaan sisään. Vähän kuin jotkut jugurttitäytteiset suklaat.

Tarvitset:
  • Suklaata (taloussuklaa toimii hyvin!) + muotin (silikonisen) tai konvehtivuokia
Täytteiksi  esimerkiksi jotain näistä
  • Maustettuja rahkoja (esim. sitruuna, pipari, mitä näitä nyt on!)
  • Rusinoita, manteleita
  • Kookoshiutaleita
  • Lempikarkkeja (esim. turkinipippureita)
Tee:
1. Sulata suklaa vesihauteessa.
2. Suklaan sulaessa pilko, pieni, murskaa täyteaineita.
3. Laita vähän suklaata muotin pohjalle, lisää täyte ja laita vielä suklaata. Sekoita ehkä.
4. Anna jähmettyä jääkaapissa hetken. Irrota suklaat muoteista ja sitten anna sulaa suussa.

Sampon kommentit: Hyviä!

Avokadopasta helposti


Vuoden takainen hitti avokadopasta on edelleen hyvää ja maailman nopeinta arkiruokaa. Hesarista löytyi aikoinaan Safkaa -tyyppien hyvä resepti, mutta koska aina kaapissa ei oo parmesaania, tai kaupassa pecorinoa, niin korvikkeilla tästä tulee aivan hyvää. Alkuperäisessä reseptissä kaikki on tuoretta, mutta kuivatuilla versioilla tulee myös hyvää helposti! Tässä alkuperäinen resepti ja korvikevaihtoehdot. Tällä reseptillä tulee ruokaa kahdelle. Pastaan kannattaa panostaa. Erimuotoisilla pastoilla saa hyvää vaihtelua, mutta spagetti taitaa kuitenkin olla toimivin.

Tarvitset:
  • Valkosipulinkynsiä 2-4 mieltymyksen mukaan, tai valkosipulijauhetta
  • Chiliä puolikas tai kokonainen, kuivattukin käy
  • Limetti tai puolikas sitruuna tai limetti- tai sitruunamehua
  • Avokado 1 tai puolitoista(kypsä, eli hieman pehmeä) 
  • Mustapippuria
  • Suolaa
  • Oliiviöljyä loraus, chiliöljykin sopii
  • Tuoretta basilikaa tai kuivattua basilikaa  (Santa Marialla on hyvää)
  • Tuoretta (lehti)persiljaa tai kuivattua (Santa Marian kuivattu persiljakin on hyvää)
  • Parmesaania raastettuna 1/2 dl
  • Pecorinoa raastettuna 1/2 dl TAI yhteensä noin 1dl jotain vaan juustoraastetta, pecorino toimii myös kivasti yksinään, kaupan valmiiksi raastettu Grana Padano on edukasta, Oltermanninkin tai vastaava toimii paremman puutteessa.
  • Hyvää spagettia tai muun muotoista pastaa 250 g
Tee:


1.Raasta juustot, viipaloi chilit, valkosipulit, silppua yrtit, halkaise avokado, poista kivi, vedä viillot ristiin ja lusikoi lusikalla kuutiot. Nämä kaikki voi laittaa suureen tarjoilukuhloon. Lisää mausteet, lime/sitruunamehu ja öljy. Sekoita.
2. Keitä spagetti al denteksi, keitinveteen sopivasti suolaa!
3. Yhdistä spagetti ja kastike ja sekoita hyvin. Maista ja mausta vielä tarvittaessa. Suolaa tarvitaan yllättävän paljon.
4. Tarjoile pian juustoraasteen kanssa. Nautiskele!

Sampon kommentit: Tosi hyvää, myös muunnokset.

Maailman maukkain "lasagne" eli Parmegiana de melanzane


Italiassa eräässä kalaravintolassa, jonne piti ensin jonottaa 45 minuuttia, jossa ruoka pyydettiin keittäjiltä kuin yliopistoruokalassa ja ruoka syötiin pahvilautasilta, söin ehkä elämäni parasta ruokaa. Ruoan nimi oli "parmegiana de melanzane", eli "lasagnea" (kalasta,) munakoisosta ja juustosta. Todella hyvää.Sveitsiläisen ystävämme keittokirjasta löytyi tämä resepti, ja googlettelemalla selvisi, että tätä ruokaa ylistävät muutkin. Kalaravintolassa tähän oli laitettu sardiineja, mutta kalan voi jättää hyvin pois, ja syödä ihan kasvisruokana.

Resepti on simppeli, munakoisojen paisteleminen on vähän työlästä, mutta lopputulos on kyllä vaivan arvoinen. Tästä reseptistä riittää noin neljälle, jos viitsii paistella munakoisoja, kannattaa tehdä tupla-annos, sillä tää ruoka on maukasta kylmänäkin. Tai uudelleenlämmitettynä.

Tarvitset:
  • Munakoisoa, muutama keskikokoinen
  • Tomaattimurskaa 800 g
  • Mozzarellapalloja kaksi 
  • Parmesaanijuustoa noin 100g
  • (Sardiineja purkillinen tai vastaavaa kalaa)
  • Tuoretta basilikaa hippusen tai enemmän
  • Suolaa
  • Sokeria
  • Mustapippuria
  • Sipuli
  • Valkosipulinkynsiä 5
  • Oliiviöljyä
Tee:

1. Leikkaa munakoisot ohuiksi viipaleiksi (noin puoli senttiä). Asettele ne esimerkiksi leivinpapereille ja ripottele sitten niiden päälle melko paljon suolaa. Anna munakoisojen itkeskellä puolisen tuntia. Munakoisojen kannattaa itkeä ihan kunnolla. Muuten ne jää helposti lötköiksi paistamisen jälkeenkin. Itkeskelyn jälkeen kuivaa paperilla. Itkeskelyn aikana voit tehdä muut valmistelut.
2. Silppua sipuli, purista valkosipuli puristimella, kuumenna hiukan pannulla oliiviöljyssä. Hetken kuullottamisen jälkeen lisää tomaattimurska ja anna poreillla parikymmentä minuuttia. Lisää myös vähän basilikaa, mustapippuria sekä ripaus sokeria. Suolaa ei kannata lisätä!
3. Siivuta mozzarellat ohuiksi viipaleiksi, raasta parmesaani raasteeksi.
4. Kun munakoisot on itkeneet tarpeeksi, kuivaa ne. Sitten paista ne oliiviöljyssä pannulla molemmin puolin, kevyesti ruskistuen. Kannattaa käyttää vähintään kahta pannua. Nopeuttaa. Munakoisot ei saa jäädä lötköiksi, vaan niiden pitäisi olla vähän kuivia ja rapsakoita.
5. Ainekset on nyt valmiit! Nyt on kokoamisen aika. Vuoan pohjalle ensin munakoisoviipaleita, sitten tomaattikastiketta, mozzarella, parmesaania (ja kalaa). Toista. Vuoan koosta riippuen tulee joko muutama kerros tai sitten vähän enemmän.
6. Paista uunissa keskitasolla 180 asteessa noin 40 minuuttia.
7. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia. Sitten nauti!


Sampon kommentit: Todella hyvää.

Keksitikkarit eli cookie popsit, tai vaan keksipallot, tai kakkupallot.


Nämä muotileivonnaiset on herkkua. Koska tikkareiden tekeminen on aika työlästä, teen mielummin vaan "keksipalloja", jotka kyllä menee hienoimmistakin konvehteista. Mielimakuyhdistelmäni on mintunmakuiset Dominot ja maustamaton tuorejuusto. Joissakin ohjeissa tuorejuustoa laitetaan vähän niukanlaisesti. Tykkään kuitenkin, että sitä kannattaa laittaa aika paljon. Tuorejuuston sijasta voi laittaa vaikkapa maustettuja rahkoja, soveltamisella löytää parhaat yhdistelmät.

Jos yritit tehdä muffinsseja/kuppikakkuja/kuivakakkua, mutta niistä tuli rumia tai ei ihan niin herkullisia, niin keksin voi hyvin korvata murustetuilla muffineilla.

Tarvitset:
  • Dominoita (minttu!) tai muita vastaavia keksejä
  • Maustamatonta tuorejuustoa
  • Ripaus vanilijasokeria
  • Suklaata  (taloussuklaa on hyvä)
  • (Strösseliä)
Tee:

1. Murskaa keksit tehosekoittimessa murskaksi.
2. Sekoita tuorejuustoon ripaus vanilijasokeria.
3. Sekoita keksimurskaan tuorejuustoa, sen verran että massa ei jää liian kuivaksi. Maistele hyvää sekoitussuhdetta.
4. Muotoile massasta haluamasi kokoisia palloja. Laita jääkaappiin jähmettymään hetkeksi.
5. Sulata suklaa vesihauteessa. Suklaata kannattaa olla runsaasti, sillä paljoon suklaaseen on helpompi dippailla palloja. Lopusta suklaasta voi tehdä vaikka omanlaisia konvehteja.
6. Pyörittele jähmettyneet pallot suklaassa (apuna haarukka, lusikka, mikä tuntuu parhaalta).
7. Jos haluat koristella pallot strösseleillä, kierittele vielä strösselissä tai ripottele sitä vielä vähän sulan suklaan päälle. Laita jähmettymään. Jos keksipalloja ei syödä heti, niin niitä kannattaa säilyttää jääkaapissa.
8. Nautiskele!

Sampon kommentit: Joo-o, niinkuin konvehteja.

tiistai 17. joulukuuta 2013

Kaalilaatikko



Googlen mukaan vuoden 2013 toisiksi haetuin ruoka oli kaalilaatikko. Eikä ihme, sillä kaalilaatikko on niin hyvää. Tämän reseptin salaisuus on chiliöljy! Jos tykkää aivan perinteisestä kaalilaatikosta, niin voi käyttää vaan rypsi- tai oliiviöljyä, mutta chiliöljystä tulee mukavaa makua.
Kaalilaatikko on vähän työlästä (etenkin valtavan kaalimäärän silppuaminen), mutta kun kerralla tekee paljon, niin tätä syö mielellään monta päivää putkeen.

Tarvitset:

  • Keräkaalia 1-2 kg mielen mukaan
  • Puuroriisiä 3 dl  + (1.5 l vettä)
  • Sipuleita 2
  • Valkosipulinkynsiä 4
  • (Vaaleaa) soijarouhetta 1.5dl/ sopivasti jauhelihaa
  • Siirappia noin 6 rkl
  • Chiliöljyä (tai oliivi- tai rypsiöljyä)
  • Pippuria
  • Suolaa
  • Cayannepippuria
  • Maitoa noin 2 dl
  • Kananmuna
Tee:

1. Kuumenna 1.5 litraa vettä, lisää riisit ja ripaus suolaa. Sekoittele ja keitä noin 12 minuuttia. Kaada lävikköön ja huuhdo.
2. Kuutio sipulit ja valkosipulit. Kuullota hieman pannulla (chili)öljyssä. Lisää soijarouhe. Lisää vettä vähitellen, noin 3 dl. Soijarouhe turpoaa näin. Jos käytät jauhelihaa, niin ruskista se sipuleiden kanssa.
3. Suikaloi kaali (isoon kulhoon). Kuumenna kahdessa isossa kattilassa vähän chiliöljyä ja kuullottele kaalia hetkinen. Jos kaikki kaali ei mahdu mukavasti kahteenkaan kattilaan, niin laita aina vähän kerrallaan kuullottumaan.
4. Kaalin kuullottuessa sekoita soija/jauheliha riisiin (paistoastiaan tai kahteen). Valmiiksi kuullotetut kaalit voi jo tässä vaiheessa sekoittaa. Kun kaikki kaalit on kuullotettu, sekoita ainekset, mausta oikein hyvin mausteilla ja siirapilla ja sekoita taas. Kaada joukkoon vielä munamaito (eli maitoon sekoitettu muna).
5. Paista uunissa keskitasolla 175 asteessa noin tunti. Jos pinta näyttää kärtsäävään, laita päälle leivinpaperia tai foliota.
6. Nauti, nanam!

Sampon kommentit: Oikein mehevää!

Chiliöljy


Mun havaintojen perusteella ainakin Ranskassa on pitsan päälle tapana laittaa chiliöljyä. Eli oliiviöljyä, johon on laitettu kuivatettua chiliä. Toimii pitsan päällä ja aika monessa muussakin.

Tarvitset:
  • Oliiviöljyä
  • Kuivatettuja chilejä
Tee:
1. Laita kuivatetut chilit oliviiöljypulloon.
2. Anna maustua, maku voimistuu ajan kanssa.
3. Chilejä ei tarvitse miteenkään siivilöidä pois, ne saa jäädä pulloon.
4. Käytä mm. pitsan päällä tai ihan vaan kokkailussa.

Sampon kommentit: Jokaisen keittiön perustarvike.

Helpot kvinoapihvit


Terveellisestä ja maukkaasta punaisesta kvinoasta tulee herkkua helposti. Sain inspiraation tähän ohjeeseen jostain naistenlehdestä, ja tulipa kyllä pienellä vaivalla maukkaat kasvispihvit. Nää toimii oikein hyvin hampurilaisten välissä, mutta ihan vaan salaatin kanssa myös. Jos aurinkokuivattuja tomaatteja laittaa paljon, pihveistä tulee helposti aika suolaisia, mutta lisäkkeillä saa säädeltyä hyvin. Kvinoa turpoaa keitettäessä aika paljon, joten desillä parilla saa jo ihan hyvän määrän pihvejä.

Tarvitset:
  • Punaista kvinoaa 
  • Aurinkokuivattuja tomaatteja vähän + öljyä
  • Vuohenjuustoa tai fetaa vähän
  • Kananmuna tai kaksi
Tee:

1. Huuhtele kvinoa. Sen jälkeen keitä kattilassa (vettä tuplasti kvinoan verran) noin 12-15 minuuttia.
2. Silppua aurinkokuivatut tomaatit ja vuohenjuusto/feta tehosekoittimessa tai vastaavassa mössöksi, tai pieni vähän.
3. Sekoita keitettyyn kvinoaan tomaattijuustomössö sekä kananmuna tai kaksi (jos teet ison annoksen) ja sekoita.
4. Kuumenna pannulla hieman (aurinkokuivattujen tomaattejen) öljyä, lusikoi pannulle "pihvejä", tasoittele vähän, paista molemmin puolin hetkisen ja nauti! Pihveistä saa tulla pinnalta vähän rapeita.

Sampon kommentit: Hyvältä maistui.

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Piparkakkutalo

Meidän piparkakkutalo oli tänä vuonna mallia "torni parvekkeella".

Piparkakkutalon rakentaminen on hauskaa. Tänä vuonna tehtiin hieno keksintö piparkakkutaloon liittyen, nimittäin tajuttiin syödä talo jo tuoreena. Yleensä talo ehtii pölyyntyä ja kovettua joulukuun ajan, ja joulun jälkeen se ei enää oikein maistu. Piparkakkutalo on toki myös oiva koriste, mutta jos tahtoo vaan rakentaa ja syödä, suosittelen syömistä pian.

Vinkkejä rakentamiseen:

1. Rakentamisen ja koristelun voi jakaa kahdelle eri päivälle, tai kahteen erään. Joskus rakentamisen jälkeen on jo vähän poikki, eikä koristeluun jaksa paneutua samanlaisella omistautumisella.
2. Talon osasia paistaessa kannattaa jättää vähän varataikinaa varalle, jos joku osista meneekin rikki.
3. Maku-ulkonäkösuhteessa ranskanpastilli on ihan ykkössijalla koristelukarkkina.
4. Liimaussokeri kannattaa sulattaa isossa pannussa, ja talon rakentaminen kannattaa suorittaa mahdollisimman lähellä sokeria.

Tarvitset:
  • Piparkakkutaikinaa
  • Sokeria
  • Tomusokeria
  • (Sitruunamehua)
  • Koristelukarkkeja
Tee:

1. Kaulitse taikina ohueksi levyksi (kannattaa kaulita leivinpaperin päällä, niin osia ei joudu kauheesti siirtelemään).
2. Suunnittele talon muoto, ja leikkaa veitsellä taikinasta tarvittavat osaset. Rekvisiitaksi voi tehdä myös puita tai pupuja. Tee osiin ikkunat ja ovet. Tee myös pohja.
3. Paista uunissa ohjeen mukaan.
4. Anna jäähtyä hetken.
5. Laita sokeri pannulle kuumenemaan. Sokeri on valmista, kun se on tummanruskeaa ja liisterimäistä.
6. Liimaa osaset pohjaan ja toisiinsa sokeriliiman avulla.
7. Pidä tauko.
8. Sekoita tomusokeriin pieni tippa vettä (ja sitruunamehua), niin että seoksesta tulee "liimamaista". Liimaa karkit taloon tällä sokeriliimalla.
9. Tomuttele sokeria talon päälle lumeksi.
10. Syö pian!

Sampon kommentit: Näitä voisi tehdä useammankin joulun aikoihin.